Цитата:
релігія буквально означає "відновлення зв'язку" (з надприродніми силами - Богами, духами тощо)
"Релігія" буквально означає "перечитування". Саме це можна бачити на збіговиськах християн, індуїстів, буддистів, язичників - збираються, перечитують до дірок свої священні тексти, до паралічу язика мантри чи молитви. Для мене особисто "релігія" означає збори з метою здійснення певних обрядів для задоволення своїх містичних переживань, які грунтуються на якихось текстових або усних джерелах. Належність до релігії зовсім не означає набожність. Наприклад, ВіМР являються частиною релігійної системи, яку самі очолюють. Але чи вірують вони хоч у якогось бога - маю дуже великі сумніви. Те ж саме з ПЦ, КЦ та іншими деномінаціями. Тому, як на мене, помилково не вважати їх релігійними організаціями.
Цитата:
свобода сумління - це змога людини самостійно і без примусу обирати Бога чи Богів, у якого чи яких вірити і якому чи яким служити, згідно з власним розумінням, або ж бути атеїстом чи агностиком, не озираючись при цьому на будь-яку церкву з її духівництвом, чи державу з її чиновниками
Те, що ти говориш - це свобода віросповідання. Свобода сумління - це можливість собі чесно сказати, що я правий у тому, що роблю. Наприклад, коррупція - це негативне явище в соціумі. Але якби я міг, скажімо, себе чи свого родича влаштувати на легку та високооплачувану роботу, то я зробив би це, чи віддав таку можливість малознайомій людині, котра, можливо, більше цього потребує? Відповідь очевидна. То ж в мене нема свободи сумління, але моє сумління працює на інтереси тих, хто мені дорогий. Якби я залишився без глузду або жив десь усамітненим життям, то у всьому що я роблю я міг би сказати, що я правий.
Цитата:
нехай краще вороги Язичництва жеруть одне одного, доводячи свою "канонічність", а попи гризуться між собою за посади в "ЄПУПЦ"
Попи нехай гризуться, а звичайних задурманених людей мені шкода. І тебе бідолашного також шкода, задурманеного язичницьким релігійним культом (я ж так розумію, що ти на збори ходиш, а не просто віруєш у своїх богів? чи я помиляюсь?).
Цитата:
Але ти, Г_П_А_, не схожий на переляканого раба, тому твої слова є для мене дивними...
Дякую, легіню. Ельфінг зарахований.